Kuinka edistäisin yrittäjyyttä Suomessa

Uuden rakentaminen vaatii aina kovaa työtä ja paljon perehtymistä. Välillä pitää vain uskoa omaan tekemiseen vaikka kukaan muu ei uskoisi. Sen takia arvostan jokaikistä kasvuyrittäjää, joka lähtee tavoittelemaan omia unelmiaan. Muuttamaan maailmaa. Olemaan maailman parhaita. Usein pienilläkin resursseilla.

Opiskelen Aalto-yliopistossa tuotantotaloutta ja olen opiskeluaikanani työskennellyt monissa startup-ekosysteemin tehtävissä. Olen ollut tekemässä kasvuyritystapahtuma Slushia, sijoittanut alkuvaiheen startup-yrityksiin Wave Venturesilla ja työskennellyt pääomasijoitusrahasto Maki.vc llä.

Näissä paikoissa uskalletaan unelmoida ja lähdetään ennakkoluulottomasti muuttamaan maailmaa. Positiivinen, fiksu ja kunnianhimoinen can do -asenne ihmisissä on hämmästyttänyt päivittäin. 

Mielestäni Suomi tarvitsee lisää samanlaista kansainvälistä startup-henkeä, can do -asennetta ja kunnianhimoa olla maailman paras.

Mutta. Voiko politiikalla edes edistää startupien syntyä tai yritysten asettumista Suomeen? Mielestäni vastaus on kyllä.

Kutsuin suuresti arvostamani Alexander Stubbin ja Ilkka Kivimäen kanssani keskustelemaan tästä aiheesta Kansainvälinen ja kilpailukykyinen Suomi -seminaariin. Seminaari järjestettiin startup Invenin tiloissa, jotta pääsemme autenttiseen tunnelmaan. Paikalla meidän kanssa oli nuoria yrittäjiä, konsultteja, järjestötoimijoita ja nuoria poliitikkoja.

Näiden keskustelujen pohjalta ja aiempien kokemusteni pohjalta kokosin Konstan ratkaisut kansainvälisempään ja kilpailukykyisempään Suomeen yritysten näkökulmasta. Näitä tavoitteita sitoudun edistämään kansanedustajana Helsingistä: 

🚀 Kannustetaan yrittäjyyteen. Tuetaan paikallisia yrittäjyysyhteisöjä, kiihdytysohjelmia kasvuyrityksille ja uusia yrittäjyysaloitteita, jotka ovat syntyneet yliopistojen yhteyteen. Pidetään huolta, että TKI-rahoitus nousee Suomessa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta mahdollisimman pian. Viimeistään vuoteen 2030 mennessä. Helpotetaan yrittäjäksi ryhtymistä konkreettisilla keinoilla. Esimerkiksi ensimmäisten työntekijöiden palkkaamista on helpotettava rekrytuella. 

📚 Panostetaan koulutukseen ja pidetään huoli osaajista. Pidetään kiinni tavoitteesta korkeakouluttaa 50 % ikäluokasta ja rahoitetaan uudet aloituspaikat täysimääräisesti, jotta laatu ei kärsi. Suomi nousee ja pärjää suomalaisten korkealla osaamisella. Lisäksi osaajapulan helpottamiseksi meidän tulee lisätä työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa houkuttelemalla osaajia ja sujuvoittamalla maahantuloprosesseja, kehittämällä kotouttamispolitiikkaamme.

🌍 Tehdään Suomesta houkuttelevampi maa tulla ja yrityksille kilpailukykyisempi. Kevennetään verotusta kaikissa tuloluokissa ja tehdään työnteosta kannattavampaa.  Kevennykset rahoittavat osaksi itsensä, kun talous kasvaa ja työllisyys paranee. Siirretään verotuksen painopiste haittojen ja kulutuksen verottamiseen.

Jätä kommentti